BHP | Ppoż. | HACCP
Posiadanie pełnej dokumentacji BHP i PPOŻ jest obowiązkiem każdego pracodawcy. Zgodnie z rozporządzeniem przedsiębiorca powinien posiadać:
- Instrukcję przeciwpożarową
- Aktualne przeglądy wszystkich urządzeń przeciwpożarowych
- Aktualne szkolenia BHP, PPOŻ, pierwsza pomoc
- Ocenę ryzyka zawodowego
- W razie wypadku – dokumentację powypadkową
- Protokół ze stanu BHP – raz w roku
- Dokumentacja stwierdzonych chorób zawodowych
- Obowiązkowe rejestry
Oferujemy Państwu możliwość zawarcia z naszą firmą umowy, w ramach której zostanie wykonana
- Kontrola warunków BHP na terenie zakładu pracy
- Informowanie pracodawcy o występujących zagrożeniach
- Okresowa analiza stanu BHP (raz w roku)
- Prowadzenie szkoleń wstępnych (przy przyjęciu do pracy)
- Prowadzenie szkoleń okresowych dla wszystkich grup pracowniczych
- Doradztwo w zakresie obowiązujących przepisów i zasad BHP i Ppoż.
- Pomoc w opracowywaniu przepisów wewnętrznych regulujących zagadnienia BHP i Ppoż.
- Sporządzanie dokumentacji powypadkowej
- Sporządzanie dokumentacji stwierdzonych chorób zawodowych i podejrzeń o takie choroby
- Prowadzenie obowiązujących rejestrów
- Pomoc w sporządzaniu ryzyka zawodowego
- Doradztwo w zakresie zapewnienia pracownikom właściwej odzieży roboczej i środków ochrony indywidualnej
Szkolenia
Szkolenie BHP wstępne – przeznaczone dla wszystkich osób rozpoczynających pracę, przeprowadzane jest w formie instruktarzu i obejmuje szkolenie wstępne ogólne – „instruktaż ogólny”
Szkolenie bhp okresowe:
- Dla osób będących pracodawcami oraz kierujących pracownikami, w szczególności dla kierowników, mistrzów i brygadzistów
- Dla pracowników zatrudnieniowych na stanowiskach robotniczych
- Dla pracowników inżynieryjno-technicznych
- Dla pracowników administracyjno-biurowych i inni niewymienionych
Szkolenie z zakresu pierwszej pomocy przedmedycznej przeznaczone jest dla pracowników wyznaczanych do udzielania pierwszej pomocy, zgodnie z art 209 § 1 kodeksu pracy.
Szkolenie ochrony przeciwpożarowej i ewakuacji pracowników – przeznaczone dla pracowników wyznaczonych do wykonywania czynności w zakresie zwalczania pożarów oraz ewakuacji pracowników, zgodnie z przepisami o ochronie przeciwpożarowej.
E-szkolenia
Oferujemy szkolenia w systemie samokształcenia kierowanego dla:
- Pracodawców i osób na kierowniczych stanowiskach
- Pracowników na stanowiskach administracyjno-biurowych
Metoda ta oszczędza czas i nie koliduje z wykonywaną pracą.
Ocena ryzyka zawodowego
Zgodnie z Kodeksem Pracy art. 207 pracodawca ma obowiązek oceny i udokumentowania ryzyka zawodowego związanego z wykonywaną pracą na każdym stanowisku oraz w zależności od wyników zastosowania odpowiednich środków zabezpieczających. Następnie pracodawca zapoznaje pracowników z ryzykiem zawodowym, które wiąże się z wykonywana przez nich pracą oraz informuje ich o zasadach ochrony przed zagrożeniami czyli czynnikami niebezpiecznymi, szkodliwymi i uciążliwymi występującymi w procesach pracy.
Dokumentacja powypadkowa
- Powołanie zespołu powypadkowego
- Wykonanie fotografii i szkiców z miejsca wypadku
- Zebranie informacji z wyjaśnień od poszkodowanego i świadków wypadku
- Wystąpienie do zakładu opieki zdrowotnej o podanie obrażeń jakim uległ poszkodowany w wyniku wypadku
- Odpowiednią klasyfikację prawną wypadku
- Sporządzenie protokołu powypadkowego, w tym ustalenie przyczyn wypadku
- Sporządzenie statystycznej karty wypadku przy pracy
- Założenie rejestru wypadków przy pracy
- Przygotowanie dokumentacji wymaganej przez ZUS przy ubieganiu się o świadczenia należne pracownikowi z tytułu ubezpieczenia wypadkowego
Ochrona przeciwpożarowa
W ramach świadczonych usług proponujemy Państwu również:
- Opracowanie instrukcji bezpieczeństwa pożarowego
- Przegląd i konserwację podręcznego sprzętu gaśniczego, hydrantów
- Przegląd i konserwację systemów ochrony przeciwpożarowej budynków (klapy oddymiania, czujniki itd.)
- Przeglądy oświetlenia ewakuacyjnego
HACCP
W myśl ustawy od 1 stycznia 2006 roku wszystkie podmioty zajmujące się produkcją i wprowadzaniem żywności do obrotu mają obowiązek stosowania zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczne Punkty Kontroli)
Zgodnie z Kodeksem Żywnościowym (Codex Alimentarus) system HACCP to system, który identyfikuje, ocenia, kontroluje/opanowuje zagrożenia ważne ze względu na bezpieczeństwo żywności.
Wdrażając system HACCP należy pamiętać o równoczesnym wdrożeniu zasad Dobrej Praktyki Higienicznej (GHP) oraz zasad Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP).
System HACCP można bez przeszkód zintegrować z systemem zarządzania jakością np. ISO, IFS czy BRC.
Głównym celem wprowadzenia systemu HACCP jest zapewnienie bezpieczeństwa żywności. Dodatkowymi korzyściami są: wzrost świadomości pracowników oraz ich odpowiedzialności zawodowej, uporządkowanie kompetencji i obowiązków osób odpowiedzialnych, zminimalizowanie ryzyka popełniania błędów, prowadzenie oraz posiadanie dokumentacji będącej dowodem, że poszczególne działania wykonywane są prawidłowo.
Oferujemy Państwu opracowanie systemu HACCP wraz z kompletną dokumentacją GHP i GMP. Podjęta współpracę może obejmować również nadzór nad systemem, jego audyt, a także szkolenia dla personelu w zakresie HACCP.