Jest to tępienie szkodliwych dla zdrowia człowieka owadów. Najczęściej infestują one żywność lub pasożytują na człowieku lub zwierzętach. Roznoszą wiele chorobotwórczych bakterii. Zakłady spożywcze są zobowiązane przez polskie prawo do wykonywania dezynsekcji.

Nasza firma wykonuje zabiegi dezynsekcji na wszystkie szkodliwe owady. Stosujemy różne, zintegrowane metody, nowatorskie rozwiązania które pozwalają rozwiązać problem.

Oferujemy również stałe zabezpieczenie przed szkodnikami wraz z monitoringiem dla obiektów użyteczności publicznej takich jak szkoły, przedszkola, szpitale, zakłady przetwórstwa spożywczego, gospodarstwa rolne, restauracje stołówki, sklepy, hotele, magazyny, mieszkania, zsypy, piwnice, a także dla zakładów przemysłu spożywczego i producentów żywności.

Mucha domowa

Muchy powinny być intensywnie tępione, najczęściej wybierana jest chemiczna metoda zwalczania much w pomieszczeniach, gdyż jest skuteczną metodą obniżania liczebności szkodnika. Polega na stosowaniu produktów biobójczych przeznaczonych do zwalczania owadów, czyli insektycydów.

W budynkach mieszkalnych i inwentarskich można wykorzystywać naturalną reakcję owadów na światło (promienie UV), które je przyciąga. W tym celu w krytycznych miejscach instaluje się lampy owadobójcze, które wabią muchy i inne owady latające, i zabijają je na siatce metalowej będącej pod napięciem 4000-5000 V. Lampy owadobójcze są chętnie kupowane i instalowane w zakładach przemysłowych, pomieszczeniach mieszkalnych, szpitalach i w sklepach mięsnych. Zalecamy je również w budynkach inwentarskich. Użytkownicy bardzo cenią te urządzenia, gdyż są „świadkami” wysokiej ich skuteczności: słyszą trzask zabijanej muchy; widzą liczne zabite muchy w pojemniku lub na lepie. W sklepach, zakładach produkujących żywność stosujemy lampy UV lepowe. Nowością są energooszczędnie lampy, przygaszające światło nocą, kiedy jest ono i tak widoczne dla owadów – w dużych zakładach daje to spore oszczędności w zużyciu energii elektrycznej.

Karaczany

Stopień opanowania pomieszczeń przez karalucha należy oceniać w porze wieczornej lub nocnej, po zapaleniu światła. Zwrócić trzeba wtedy uwagę na podłogę, okolice listew podłogowych i stykające się z nimi części ścian, naroża ścian, pobliża rur, zlewozmywaków, wanien, kuchenek. O obecności tych szkodników świadczą również znajdowane resztki pancerzyków chitynowych, kokony i odchody oraz charakterystyczny, nieprzyjemny zapach utrzymujący się w pomieszczeniu. Metody chemiczne mają tutaj najlepsze zastosowanie. Stosujemy również pułapki feromonowe w celu oceny stopnia infestacji.

Mole spożywcze

To problem przede wszystkim piekarni, młynów, zakładów produkujących żywność, ale także i sklepów. Do wykrywania obecności „moli spożywczych” w pomieszczeniu i do ich wyłapania służą pułapki na „mole spożywcze”. Zawiera ona feromon płciowy wabiący samce omacnicy spichrzanki i mklika mącznego. Samce motyli kierują się do źródła feromonu i nie znajdując samicy przyklejają się do lepu pułapki. Jeśli stwierdzamy zbyt dużą obecność szkodnika stosuje się oprysk pomieszczeń – metoda chemiczna.

Pluskwa domowa

Szczególnym rodzajem współżycia między owadami i człowiekiem jest pasożytnictwo, w którym pasożyt odżywia się tkanką człowieka-gospodarza. Wśród owadów występują pasożyty zewnętrzne stałe (wszy) i przejściowe (komary, pluskwa, pchły), pasożytujące we wszystkich (wszy, pluskwa) lub niektórych stadiach rozwojowych (komary, pchły). Pasożyty występowały w pomieszczeniach mieszkalnych człowieka od najdawniejszych lat i nadal do dokuczliwych pasożytów człowieka należy zaliczyć wszy, pchły, komary i pluskwy.

Obecność pluskw w pomieszczeniu zdradza charakterystyczny, nieprzyjemny zapach. Pochodzi on od substancji wydzielanych przez pasożyty ze specjalnych gruczołów tułowiowych. W miejscach przebywania pluskwy pozostawiają kał w postaci brunatnych plamek, które trudno jest usunąć. Ponadto, pościel może być zakrwawiona.

Jest to insekt bardzo trudny do zwalczenia, możemy zastosować metodę chemiczną, gdzie robimy oprysk substancją biobójczą lub termiczną – gdzie działamy wysoką temperaturą wraz ze środkiem dezynfekującym na miejsca zainfekowane przez pluskwy. Nasza firma wykorzystuje do tego parownicę CIMEX (180 oC) oraz „piekarnik” Zapp Bug, w którym możemy wytępić pluskwy np.: w kotarach, laptopach, butach, itp. Możliwe jest też zastosowanie „pokoju” Zappbug do mebli np.: kanapy, łóżka.

Metoda termiczna jest całkowicie ekologiczna i nie wymaga opuszczenia pomieszczeń przez ludzi i zwierzęta.

Osy i szerszenie

Osy i szerszenie są najbardziej jadowitymi stawonogami występującymi w naszym otoczeniu. Broniąc gniazda mogą rojem zaatakować intruza, a jedna robotnica może użądlić wielokrotnie. Roje żądlących błonkówek, zwłaszcza os, były w dawnych czasach wykorzystywane do karania złoczyńców, a także do zatrzymywania i odstraszania napastników w walkach.

Osy i szerszenie zwalczamy metodą chemiczną – pudrujemy lub działamy poprzez oprysk, należy być tutaj bardzo ostrożnym i stosować odpowiednią odzież ochronną. Jeśli kokon znajduje się w miejscu trudno dostępnym to wykorzystujemy techniki alpinistyczne lub samochód ze zwyżką.

Komar, kleszcze, meszki

Jak bardzo te owady mogą uprzykrzyć nam pobyt w naszym ogrodzie wie każdy z nas. Powodują one często też różne uczulenia, obrzęki oraz choroby. Wykonujemy opryski na komary, kleszcze, meszki w ogrodach, na łąkach, w parkach, boiskach i innych miejscach gdzie są one dokuczliwe.

Nasza firma wykonuje usługi dezynsekcji po wcześniejszej lustracji obiektu.

  • Pomieszczeń po zmarłym
  • Pomieszczeń zanieczyszczonych fekaliami
  • Budynków inwentarskich, magazynów
  • Samochodów do transportu żywności, zwierząt
  • Zsypów, piwnic, kontenerów
  • Węzłów cieplnych

Nowoczesna metoda OZONOWANIA pozwala na skuteczne pozbycie się nieprzyjemnych zapachów np. stęchlizny lub spalenizny z różnego rodzaju pomieszczeń. Umożliwia również dezynfekcję pomieszczeń, a co za tym idzie usunięcie bakterii, roztoczy i innych alergenów. Generatory ozonu, którymi dysponuje nasza firma pozwalają na wykonanie profesjonalnej dezynfekcji klimatyzacji i pomieszczeń, zarówno u klienta indywidualnego jak i np. w zakładach przemysłu spożywczego. Ozonowanie to idealna metoda dezynfekcji i unieszkodliwiania nieprzyjemnych zapachów w mieszkaniach po zmarłych, czy też pomieszczeń zanieczyszczonych fekaliami.