Usługi DDD

Deratyzacja

Gryzonie są bardzo niebezpiecznymi szkodnikami, wyrządzającymi wiele szkód i strat finansowych. 1 szczur zjada w ciągu 10 dni tyle ile waży, przenosi zakaźne choroby, m. in. gorączkę krwotoczną, tyfus, włosiennicę, wściekliznę i wiele innych.

Cechy gryzoni

Gryzonie żyją pobliżu obiektów mieszkalnych, zakładów przemysłu spożywczego, magazynów żywnościowych i silosów, w których przechowywane jest zboże. Szczególnie liczne są wtedy, gdy obiekty te znajdują się niedaleko pól, zalesionych terenów, torów kolejowych, wałów przeciwpowodziowych i podobnych miejsc, gdzie myszy i szczury chętnie zakładają swoje nory.

Szkodliwość

Jesienią i zimą następują gwałtowne zmiany w ich środowisku. Wtedy gryzonie opuszczają swoje nory i wędrują w poszukiwaniu pokarmu, wody, nowych i ciepłych kryjówek. Obserwuje się trzy etapy migracji drobnych gryzoni:

(1) tuż po żniwach, gdy ich pokarm zostanie zabrany z pól
(2) po pierwszych przymrozkach
(3) podczas dużych mrozów w styczniu lub lutym.

Wabione są wtedy ciepłem obiektu i zapachem pokarmu wydostającego się przez wszelkiego rodzaju otwory. Aby ukryć się przed wrogami naturalnymi, poszukują kryjówek w nowym miejscu i chętnie wchodzą pod deski, zgromadzony złom i różne przedmioty leżące przy ścianie, a potem przez nieszczelności wnikają do pomieszczeń, zabudowań albo wchodzą do karmników deratyzacyjnych stojących wokół budynku.

Jak się pozbyć gryzoni?

Najskuteczniej szkodliwe szczury i myszy są zwalczane metodą chemiczną, która polega na stosowaniu preparatów chemicznych niszczących gryzonie, zwanych rodentycydami. Preparaty te, często bardzo trujące dla ludzi, powinny być stosowane ostrożnie, zgodnie z zaleceniami podanymi w etykiecie-instrukcji stosowania środka. Podczas pracy z trutkami na gryzonie należy używać odzieży ochronnej, butów i rękawic gumowych, nie jeść, nie pić i nie palić. Po pracy należy umyć się wodą i mydłem, wypłukać usta, zmienić odzież. Można również zastosować metody mechaniczne, używamy wtedy pułapek żywołownych, pułapek sprężynowych, pułapek elektrycznych.

Oferujemy stały monitoring dla obiektów użyteczności publicznej takich jak szkoły, przedszkola, szpitale, zakłady przetwórstwa spożywczego, gospodarstwa rolne, restauracje, stołówki, sklepy, hotele, magazyny, mieszkania, zsypy, piwnice, dla zakładów przemysłu spożywczego i producentów żywności. Wykonujemy również jednorazowe usługi deratyzacji dla osób prywatnych jak i instytucji.

Dezynsekcja

Jest to tępienie szkodliwych dla zdrowia człowieka owadów. Najczęściej infestują one żywność lub pasożytują na człowieku lub zwierzętach. Roznoszą wiele chorobotwórczych bakterii. Zakłady spożywcze są zobowiązane przez polskie prawo do wykonywania dezynsekcji.

Nasza firma wykonuje zabiegi dezynsekcji na wszystkie szkodliwe owady. Stosujemy różne, zintegrowane metody, nowatorskie rozwiązania które pozwalają rozwiązać problem.

Oferujemy również stałe zabezpieczenie przed szkodnikami wraz z monitoringiem dla obiektów użyteczności publicznej takich jak szkoły, przedszkola, szpitale, zakłady przetwórstwa spożywczego, gospodarstwa rolne, restauracje stołówki, sklepy, hotele, magazyny, mieszkania, zsypy, piwnice, a także dla zakładów przemysłu spożywczego i producentów żywności.

Mucha domowa

Muchy powinny być intensywnie tępione, najczęściej wybierana jest chemiczna metoda zwalczania much w pomieszczeniach, gdyż jest skuteczną metodą obniżania liczebności szkodnika. Polega na stosowaniu produktów biobójczych przeznaczonych do zwalczania owadów, czyli insektycydów.

W budynkach mieszkalnych i inwentarskich można wykorzystywać naturalną reakcję owadów na światło (promienie UV), które je przyciąga. W tym celu w krytycznych miejscach instaluje się lampy owadobójcze, które wabią muchy i inne owady latające, i zabijają je na siatce metalowej będącej pod napięciem 4000-5000 V. Lampy owadobójcze są chętnie kupowane i instalowane w zakładach przemysłowych, pomieszczeniach mieszkalnych, szpitalach i w sklepach mięsnych. Zalecamy je również w budynkach inwentarskich. Użytkownicy bardzo cenią te urządzenia, gdyż są „świadkami” wysokiej ich skuteczności: słyszą trzask zabijanej muchy; widzą liczne zabite muchy w pojemniku lub na lepie. W sklepach, zakładach produkujących żywność stosujemy lampy UV lepowe. Nowością są energooszczędnie lampy, przygaszające światło nocą, kiedy jest ono i tak widoczne dla owadów – w dużych zakładach daje to spore oszczędności w zużyciu energii elektrycznej.

Karaczany

Stopień opanowania pomieszczeń przez karalucha należy oceniać w porze wieczornej lub nocnej, po zapaleniu światła. Zwrócić trzeba wtedy uwagę na podłogę, okolice listew podłogowych i stykające się z nimi części ścian, naroża ścian, pobliża rur, zlewozmywaków, wanien, kuchenek. O obecności tych szkodników świadczą również znajdowane resztki pancerzyków chitynowych, kokony i odchody oraz charakterystyczny, nieprzyjemny zapach utrzymujący się w pomieszczeniu. Metody chemiczne mają tutaj najlepsze zastosowanie. Stosujemy również pułapki feromonowe w celu oceny stopnia infestacji.

Mole spożywcze

To problem przede wszystkim piekarni, młynów, zakładów produkujących żywność, ale także i sklepów. Do wykrywania obecności „moli spożywczych” w pomieszczeniu i do ich wyłapania służą pułapki na „mole spożywcze”. Zawiera ona feromon płciowy wabiący samce omacnicy spichrzanki i mklika mącznego. Samce motyli kierują się do źródła feromonu i nie znajdując samicy przyklejają się do lepu pułapki. Jeśli stwierdzamy zbyt dużą obecność szkodnika stosuje się oprysk pomieszczeń – metoda chemiczna.

Pluskwa domowa

Szczególnym rodzajem współżycia między owadami i człowiekiem jest pasożytnictwo, w którym pasożyt odżywia się tkanką człowieka-gospodarza. Wśród owadów występują pasożyty zewnętrzne stałe (wszy) i przejściowe (komary, pluskwa, pchły), pasożytujące we wszystkich (wszy, pluskwa) lub niektórych stadiach rozwojowych (komary, pchły). Pasożyty występowały w pomieszczeniach mieszkalnych człowieka od najdawniejszych lat i nadal do dokuczliwych pasożytów człowieka należy zaliczyć wszy, pchły, komary i pluskwy.

Obecność pluskw w pomieszczeniu zdradza charakterystyczny, nieprzyjemny zapach. Pochodzi on od substancji wydzielanych przez pasożyty ze specjalnych gruczołów tułowiowych. W miejscach przebywania pluskwy pozostawiają kał w postaci brunatnych plamek, które trudno jest usunąć. Ponadto, pościel może być zakrwawiona.

Jest to insekt bardzo trudny do zwalczenia, możemy zastosować metodę chemiczną, gdzie robimy oprysk substancją biobójczą lub termiczną – gdzie działamy wysoką temperaturą wraz ze środkiem dezynfekującym na miejsca zainfekowane przez pluskwy. Nasza firma wykorzystuje do tego parownicę CIMEX (180 oC) oraz „piekarnik” Zapp Bug, w którym możemy wytępić pluskwy np.: w kotarach, laptopach, butach, itp. Możliwe jest też zastosowanie „pokoju” Zappbug do mebli np.: kanapy, łóżka.

Metoda termiczna jest całkowicie ekologiczna i nie wymaga opuszczenia pomieszczeń przez ludzi i zwierzęta.

Osy i szerszenie

Osy i szerszenie są najbardziej jadowitymi stawonogami występującymi w naszym otoczeniu. Broniąc gniazda mogą rojem zaatakować intruza, a jedna robotnica może użądlić wielokrotnie. Roje żądlących błonkówek, zwłaszcza os, były w dawnych czasach wykorzystywane do karania złoczyńców, a także do zatrzymywania i odstraszania napastników w walkach.

Osy i szerszenie zwalczamy metodą chemiczną – pudrujemy lub działamy poprzez oprysk, należy być tutaj bardzo ostrożnym i stosować odpowiednią odzież ochronną. Jeśli kokon znajduje się w miejscu trudno dostępnym to wykorzystujemy techniki alpinistyczne lub samochód ze zwyżką.

Komar, kleszcze, meszki

Jak bardzo te owady mogą uprzykrzyć nam pobyt w naszym ogrodzie wie każdy z nas. Powodują one często też różne uczulenia, obrzęki oraz choroby. Wykonujemy opryski na komary, kleszcze, meszki w ogrodach, na łąkach, w parkach, boiskach i innych miejscach gdzie są one dokuczliwe.

Nasza firma wykonuje usługi dezynsekcji po wcześniejszej lustracji obiektu.

  • Pomieszczeń po zmarłym
  • Pomieszczeń zanieczyszczonych fekaliami
  • Budynków inwentarskich, magazynów
  • Samochodów do transportu żywności, zwierząt
  • Zsypów, piwnic, kontenerów
  • Węzłów cieplnych

Nowoczesna metoda OZONOWANIA pozwala na skuteczne pozbycie się nieprzyjemnych zapachów np. stęchlizny lub spalenizny z różnego rodzaju pomieszczeń. Umożliwia również dezynfekcję pomieszczeń, a co za tym idzie usunięcie bakterii, roztoczy i innych alergenów. Generatory ozonu, którymi dysponuje nasza firma pozwalają na wykonanie profesjonalnej dezynfekcji klimatyzacji i pomieszczeń, zarówno u klienta indywidualnego jak i np. w zakładach przemysłu spożywczego. Ozonowanie to idealna metoda dezynfekcji i unieszkodliwiania nieprzyjemnych zapachów w mieszkaniach po zmarłych, czy też pomieszczeń zanieczyszczonych fekaliami.

Dezynfekcja

Dezynfekcja to odkażanie, niszczenie drobnoustrojów i mikroorganizmów, neutralizacja zapachów. Wykonujemy zabiegi wykorzystując metody odpowiednie do sytuacji, w tym nowoczesną i niezawodną metodę ozonowania. Nasze usługi doskonale sprawdzają się w budynkach mieszkalnych, budynkach użyteczności publicznej, przemyśle a w szczególności nadają się do:

  • Pomieszczeń po zmarłym
  • Pomieszczeń zanieczyszczonych fekaliami
  • Budynków inwentarskich, magazynów
  • Samochodów do transportu żywności, zwierząt
  • Zsypów, piwnic, kontenerów
  • Węzłów cieplnych

Nowoczesna metoda OZONOWANIA pozwala na skuteczne pozbycie się nieprzyjemnych zapachów np. stęchlizny lub spalenizny z różnego rodzaju pomieszczeń. Umożliwia również dezynfekcję pomieszczeń, a co za tym idzie usunięcie bakterii, roztoczy i innych alergenów. Generatory ozonu, którymi dysponuje nasza firma pozwalają na wykonanie profesjonalnej dezynfekcji klimatyzacji i pomieszczeń, zarówno u klienta indywidualnego jak i np. w zakładach przemysłu spożywczego. Ozonowanie to idealna metoda dezynfekcji i unieszkodliwiania nieprzyjemnych zapachów w mieszkaniach po zmarłych, czy też pomieszczeń zanieczyszczonych fekaliami.

Ozonowanie

Ozonowanie to najskuteczniejszy sposób przeprowadzania dezynfekcji bez użycia środków chemicznych, gdzie biobójczym czynnikiem jest ozon, czyli gaz o bardzo silnych właściwościach biobójczych. Zabieg ozonowania sprawdza się wszędzie tam, gdzie wymagana jest czystość mikrobiologiczna i sterylność, a także uzyskanie otoczenia wolnego od nieprzyjemnych zapachów i zagrażających zdrowiu mikroorganizmów, wirusów, zarodników grzybów oraz pleśni.

W sprzyjających warunkach wilgoci i zaciemnienia grzyby i pleśnie rozwijają się bardzo szybko. Zaczynają się tworzyć już przy wilgotności powietrza na poziomie 60%. Znanych jest blisko 120 tysięcy gatunków grzybów.

W zimie, gdy na zewnątrz niskie temperatury, a w domach włączone grzejniki, wilgotność powietrza jest bardzo niska, niekiedy spada nawet do 20%. Tak suche powietrze powoduje unoszenie się w nim mnóstwa kurzu, pyłu, wszelkiego rodzaju drobnoustrojów. Mogą one powodować kaszel, katar czy też reakcje alergiczne. Natomiast zbyt duża wilgotność powietrza (przyjmuje się, że optymalna wilgotność wynosi 40-60%), powoduje skraplanie się jej nadmiaru np. na oknach i innych gładkich powierzchniach. Z kolei powierzchnie porowate i wilgotne, takie jak tynk, tkaniny stają się wówczas idealnym miejscem do namnażania się patogenów – roztoczy, grzybów pleśniowych, bakterii gnilnych. Bardzo często przyczyną takiej sytuacji jest zatkana lub niewłaściwa wentylacja (zbyt szczelne okna). Rozwijające się pleśń i grzyby są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia i powodują szereg problemów. Pleśnie i grzyby w trakcie swojego rozwoju wytwarzają szkodliwe substancje, m.in. dwutlenek węgla, mykotoksyny, aflatoksyny i ochratoskyny. W takiej sytuacji, w powietrzu którym oddychamy unoszą się również zarodniki, które dostają się do naszych płuc. Długotrwałe oddziaływanie grzybów i pleśni na nasz organizm przyczynia się do problemów z oddychaniem, bóli mięśniowych i stawowych, zapalenia zatok, infekcji skórnych.

Ozonowanie to idealna i ekologiczna metoda, gdy potrzebujemy odkazić dom, mieszkanie, samochód, czy też pozbyć się nieprzyjemnych zapachów. Co istotne, ozonowanie nie oddziałuje na sprzęt elektroniczny.

Zabieg ozonowania szczególnie polecany jest alergikom, gdyż pozwala na pozbycie się z pomieszczeń roztoczy, grzybów, pleśni i bakterii. Efekt zabiegu jest szybki, a świeżym, wolnym od alergenów powietrzem można cieszyć się już pół godziny po zakończonym zabiegu i przewentylowaniu pomieszczeń.

Ozon nie pozostawia po sobie żądnych śladów. Łączy się w jedną całość z tlenem, a po około 30 minutach rozpada i w pomieszczeniu pozostaje sam tlen. Dzięki takiemu działaniu, osoby w ozonowanych pomieszczeniach nie są narażone na działania, czy też pozostałości pestycydów lub innych trujących związków.

Dodatkowym atutem ozonowania jest również pozbycie się nieprzyjemnych zapachów zwierząt, a nawet zapachu moczu kota lub psa, których w praktyce bardzo trudno się pozbyć. Ozon potrafi usunąć przykrą woń, dzięki niszczeniu cząsteczek zarodników i bakterii, którą są jej przyczyną. Zabieg ozonowania poradzi sobie również ze zniwelowaniem zapachu dymu papierosowego, zapachu farb po remontach, spalenizny, stęchlizny, dodatkowo usuwając bakterie i alergeny.

Zabieg ozonowania warto przeprowadzić:

• po remontach, w celu usunięcia toksycznych związków zawartych w materiałach budowlanych

• po zalaniu mieszkania, w celu pozbycia się zarodników grzybów i pleśni

• po kupnie mieszkania, w którym palono papierosy, trzymano zwierzęta

• po przebytych chorobach, ponieważ ozon zabija w pomieszczeniu wszelkie bakterie

• w sytuacji, gdy jesteśmy alergikami, w celu usunięcia alergenów i roztoczy

Biolog terenowy, audyt IFS/BRC

Biolog terenowy, audyt IFS/BRC

Przedsiębiorstwa, które spełniają wymogi standardów IFS/BRC, a w szczególności BRC Global Standard Foods, powinny nawiązać współpracę z biologiem terenowym.

Zakłady przetwórstwa żywności stawiają czoła nadzwyczajnym naciskom, natomiast producenci oraz organizacje branżowe zmuszeni są do przyjęcia zintensyfikowanej odpowiedzialności za procesy dotyczące bezpieczeństwa żywności. Ma to na celu poprawę bezpieczeństwa łańcucha dostaw i tym samym wzmocnienie zaufania konsumentów. W efekcie, producenci i sprzedawcy żywności stanęli naprzeciw licznym nowym standardom bezpieczeństwa i jakości żywności.

Obowiązujące standardy obejmują wymogi dotyczące higieny i jakości, w tym również właściwych metod zwalczania i zapobiegania występowania szkodników. Brytyjski standard BRC Global Standard Foods określa jakie warunki muszą spełniać producent oraz dostawca, aby żywność była bezpieczna dla ludzi. Standard BRC muszą spełniać producenci żywności, którzy chcą nawiązać współpracę z brytyjskimi sieciami handlowymi. Ale i w Polsce coraz więcej sieci handlowych traktuje certyfikat BRC jako wyznacznik bezpieczeństwa.
Standard IFS natomiast, to międzynarodowy certyfikat przyjęty dla wszystkich producentów żywności, ale również dla tych, którzy uczestniczą w jej produkcji, dystrybucji, magazynowaniu, sprzedaży. Standard IFS stanowi gwarancję, że przedsiębiorstwa z łańcucha żywnościowego, są w stanie utrzymać właściwy poziom bezpieczeństwa higienicznego i sanitarnego produktów.

Biolog terenowy
Biolog terenowy posiada szeroką wiedzę z zakresu zwalczania szkodników, co musi być potwierdzone niezbędnymi szkoleniami, jak również uzyskanym certyfikatem. Zadaniem biologa terenowego jest przeprowadzenie audytu przedsiębiorstwa pod kątem zabezpieczenia przed szkodnikami. W trakcie audytu określa się następujące aspekty: występujące zagrożenia, metody radzenia sobie z istniejącymi zagrożeniami, sposoby zwiększania skuteczności zabezpieczeń, kontrola rzetelności i skuteczności działań firmy DDD współpracującej z zakładem.

Czynności podejmowane przez biologa terenowego w czasie audytu:

– szczegółowa analiza i określenie poziomu aktywności szkodników na terenie zakładu oraz w jego otoczeniu,
– kontrola skuteczności działań firmy DDD,
– analiza właściwego doboru metod fizycznych, chemicznych oraz biologicznych przeprowadzanych dezynsekcji i deratyzacji,
– wskazanie ewentualnych alternatywnych metod rozwiązywania problemów, sposobów ochrony obiektu przed szkodnikami i potencjalnymi zagrożeniami, jakie wynikają z ich obecności,
– weryfikacja dokumentacji z zakresu zwalczania szkodników,
– kontrola szczelności zakładu i sposobu zabezpieczenia produktów przed pojawieniem i przedostawaniem się szkodników,
– wskazanie ewentualnych słabych punktów zakładu, w tym lokalizacja miejsc, w których szkodniki mogą się pojawić, na skutek błędów, zaniedbań,
– sporządzenie szczegółowego raportu z przeprowadzonego audytu, uwzględniającego wszelkie oceny, wnioski, zalecenia.
Z usług biologa terenowego warto skorzystać zawsze wtedy, gdy przedsiębiorstwo potrzebuje zwiększyć poziom ochrony przed szkodnikami.

Zgodnie z wytycznymi standardu BRC, przedsiębiorstwa branży przetwórstwa i obrotu żywnością, mają obowiązek przeprowadzania audytu biologa terenowego opartego na ocenie ryzyka prowadzonej w bieżący sposób. Jednak audyt nie może być przeprowadzany rzadziej niż raz w roku. Audyt biologa terenowego ma na celu wskazanie zagrożeń będących skutkiem występowania szkodników, jak również wskazanie możliwości ich zwalczania. Audyt winien być zaplanowany w taki sposób, aby w jego trakcie zapewniony był dostęp do wszystkich urządzeń podlegających systematycznym kontrolom ddd.
Zachęcamy Państwa do współpracy z naszym biologiem terenowym.
Wojciech Sędzielowski dysponuje właściwymi uprawnieniami w tym zakresie, a przede wszystkim wieloletnim doświadczeniem w skutecznym zwalczaniu szkodników oraz zabezpieczaniu obiektów przed szkodnikami.
Zapraszamy do kontaktu z naszą firmą w celu zapoznania się ze szczegółami współpracy.

Dezynsekcja szkodników drewna

Jedną z najbardziej skutecznych metod zwalczania szkodników drewna jest usługa dezynsekcji z zastosowaniem Xilix-Gel. Jest to specjalistyczny owadobójczy żel, który może być nakładany na porażone drewno za pomocą pędzla, ale również poprze spryskanie lub natrysk. Xilix Gel jest w 100% skutecznym preparatem stosowanym zarówno do ochrony jak i leczenia drewna, bezpiecznym dla zdrowia oraz otoczenia. Jego żelowa formuła sprawia, że jest bardzo wydajny i doskonale przenika do wnętrza drewna. Można aplikować go grubymi warstwami, bez konieczności wiercenia i zapuszczania do wewnątrz drewna. Dodatkowym atutem jest też fakt, że Xilix Gel nie barwi na stałe drewna, w związku z tym nie pozostawia po sobie żadnych śladów. Może być stosowane na zewnątrz i wewnątrz budynków, a wilgotność drewna nie wpływa na jego skuteczność, idealnie sprawdzi się zarówno na drewnie suchym, jak i mokrym czy zawilgoconym.

Użycie Xilix Gel pozwala na zwalczanie wszystkich gatunków owadów żerujących w drewnie. Dodatkowo atutem jest zabezpieczenie drewna przed inwazją szkodników w przyszłości. Metoda jest wydajna i bezpieczna, pod warunkiem, że zostanie przeprowadzona przez profesjonalistę. Substancją czynną preparatu jest permetryna, która odpowiada za jego właściwości owadobójcze. Permetryna zaliczana jest do insektycydów trzeciej generacji. Jest to substancja silnie toksyczna głównie dla owadów, organizmów wodnych oraz kotów. Natomiast dla organizmów wyższych – ludzi, psów, jest stosunkowo nieszkodliwa. Permetryna wykorzystywana jest również w rolnictwie jako środek ochrony przed szkodnikami upraw, do walki z pasożytami drobiu, a także w weterynarii jako składnik preparatów do zwalczania pcheł i wszy.

Sposób użycia, przygotowanie drewna do zabiegu:

Przed zastosowaniem Xilix Gel, porażone drewno należy najpierw dokładnie oczyścić – pozbyć się lakieru, usunąć najbardziej zniszczone elementy. O sposobie aplikacji decyduje grubość drewna, na którym będziemy stosować Xilix Gel. Jeżeli mamy drewno o większej grubości, w pierwszej kolejności należy wstrzyknąć preparat w miejsca widocznego bytowania szkodników i w miejsca sąsiadujące. Następnie powierzchnię drewna należy spryskać dwoma warstwami preparatu, w ok 30 minutowych odstępach czasu. W sytuacji, gdy pracujemy z drewnem cieńszym, wystarczające jest spryskanie drewna trzema warstwami żelu, w odpowiednich ostępach czasu.

Aplikowanie żelu wymaga doświadczenia oraz kwalifikacji do stosowania Xilix Gel, dlatego zadanie należy zlecić profesjonalnej firmie DDD. Poprawność aplikacji żelu można w bardzo łatwy sposób skontrolować przy użyciu  światła ultrafioletowego. Xilix Gel posiada w swoim składzie barwnik fluorescencyjny, który widoczny jest przez około miesiąc po nałożeniu.

Po wykonaniu oprysku, na powierzchni drewna widoczny jest biały pył. Należy zmyć go przy użyciu wilgotnej szmatki. Materiały i urządzenia wykorzystane do zabiegu należy umyć wodą z mydłem, pamiętając, aby wykonać to przed wyschnięciem żelu.

Jakie symptomy mogą świadczyć o porażeniu drewna:

  • larwy szkodników – można stwierdzić dopiero, kiedy rozkruszymy drewno,
  • żywe lub martwe osobniki dorosłe – można zauważyć je w pomieszczeniach lub na porażonym drewnie,
  • żywe lub martwe osobniki gatunków owadów, które są naturalnymi wrogami szkodników drewna,
  • dźwięki drążenia przez larwy chodników w drewnie,
  • wysypywanie się trocinek z niedawno powstałych otworów w drewnie (niektóre samice drążą chodniki w drewnie w celu złożenia jaj),
  • świeże otwory wylotowe na powierzchni drewna,
  • widoczna mączka drzewna zawierającej odchody larw (wysypują się one z otworów wylotowych, tworząc tzw. kopczyki),
  • łatwo odpadająca kora.

Istotne jest rozróżnienie czy mamy do czynienia z czynnym żerowiskiem, w którym przebywają żywe larwy, czy raczej z opuszczonym, które nie wymagałoby interwencji profesjonalisty. Niestety w praktyce taka ocena bywa trudna. W związku z tym, jeżeli nie jesteśmy w stanie precyzyjnie tego określić, powinniśmy uznać żerowisko za czynne.

Gatunek szkodnika, który zaatakował drewno możemy określić na podstawie:

  • cech taksonomicznych, czyli wyglądu, zarówno postaci dorosłej, jak i poczwarek i larw,
  • charakterystycznych cech żerowisk larw i otworów wylotowych osobników dorosłych,
  • zawartości żerowisk, tj. kształty grudek odchodów larw w mączce drzewnej.

Szkodniki techniczne drewna mają różne wymagania co do gatunków drewna, w którym żerują, jak również co do wilgotności, temperatury otoczenia. Zniszczenia jakie powodują są zróżnicowane.

Poniższe zdjęcia przedstawiają szkody wyrządzone przez szkodniki drewna (Spuszczel pospolity)

Zapraszamy do kontaktu

Chcesz nas lepiej poznać ?